سیبک خودرو چیست؟
سیبک ( به لاتین ball joint ) از اجزای سیستم تعلیق جلو خودرو است. سیستم تعلیق جلو مجموعه ای پیچیده از پیوندها ، اتصالات ، بوشها و یاتاقان ها است که به چرخ های جلو اجازه می دهد تا به طور مستقل بالا و پایین بروند و با هم به چپ یا راست بپیچند. در طول حرکت ، سیستم تعلیق تماس تایر با جاده را برای کنترل بهینه خودرو و سایش تایر به حداکثر می رساند. سیبک خودرو از اجزای حیاتی سیستم تعلیق جلو است که پیوندهای مختلف را به هم متصل کرده و به آنها امکان حرکت می دهد.
این قطعه از یک توپ و یک سوکت شبیه مفصل ران بدن انسان تشکیل شده است. سیبک سیستم تعلیق جلو، حرکتی چرخشی بین فرمان و طبق را جهت سواری ایمن و روان ایجاد می کند و به شما امکان کنترل دقیق اتومبیل را می دهد.
مهمترین وظایف سیبک های خودرو شامل موارد زیر می شود :
- کنترل و هدایت اتومبیل
- جلوگیری از ایجاد ارتعاشات در هنگام حرکت
- جلوگیری از وارد شدن ضربه به کابین خودرو
- موجب چرخش چند محور به شکل مجزا
- حرکت روان چرخ ها
علائم خرابی سیبک چه هستند ؟
این قطعات به چرخهای جلو اجازه می دهد تا همزمان در چند جهت قادر به چرخش شوند، چرخش از چپ به راست و همچنین هنگام عبور از روی دست اندازها و چاله های جاده ، بالا و پایین. این اجزا می توانند فرسوده شوند و در نهایت عملکرد و کیفیت سواری ماشین شما را تحت تأثیر منفی قرار دهند.
در صورت نادیده گرفتن بیش از حد طولانی ، ممکن است این اتصالات شکسته و وضعیت بسیار خطرناکی را در جاده ایجاد کنند. اگر هرکدام از این علائم را مشاهده کردید ، به مرکز خدمات مکانیکی وستینال مراجعه کنید . در این مرکز ، تکنسین های با تجربه می توانند به سرعت یک سیبک از کار افتاده را تشخیص دهند و آن را با یک قطعه جدید جایگزین کنند.
در ادامه علائم مهمی وجود دارد که در صورت مشاهده باید مراقب سیبک نامناسب خودرو باشید:
سیبک فرمان نیز مانند قطعات دیگر در سیستم تعلیق فشار بسیار زیادی را متحمل می شود و با وجود اهمیت بالایی که دارد باید از صحت و سلامت آن اطمینان حاصل کنید. این قطعه می تواند بر اثر ضربات بسیار شدید در هنگام بروز تصادفات یا رد شدن از مسیرهای ناهموار دچار نقص و خرابی شود. همچنین سیبک در معرض پوسیدگی و زنگ زدن قرار دارد و می تواند در اثر کارکرد در مدت زمان طولانی و قرار داشتن تحت فشار دچار سایش و شل شدگی شود.
به وجود آمدن هر مشکلی در این قطعه می تواند به طور مستقیم بر روی سیستم تعلیق و فرمان خودرو تاثیر بگذارد. چرا که این قطعه در خودروی شما نقش بسیار مهمی را بر عهده دارد. جالب است بدانید با وجود این که اغلب در معرض آسیب های مختلفی قرار دارد اما به سادگی خراب نمی شود. اما دلایل مختلفی می تواند بر روی این قطعه و کارایی آن تاثیرات مخربی داشته باشد. در ادامه مطلب به چند مورد از این عوامل اشاره خواهیم کرد:
- وجود لرزش در فرمان هنگام چرخاندن و در حین حرکت
- وجود خلاصی غر معمول در فرمان
- کشیده شدن فرمان به یک سمت در حین رانندگی
- بازنگشتن فرمان بعد از چرخش به موقعیت اصلی خود
- عدم فرمان پذیری و کاهش کنترل فرماندهی در خودرو
- وجود انحراف و عدم حرکت در یک خط مستقیم
- وجود ساییدگی و خوردگی غیر معمولی در چرخ های جلویی
هرزشدن مهره ها و حتی خراب شدن رزوه پیچ سیبک، نفوذ گرد و غبار به داخل آن و پارگی گردگیر از جمله رویدادهایی است که ممکن است این قطعه را دچار خرابی و نقص کند و به طور کلی، حرکت بر روی دست اندازها با سرعت بسیار بالا، اعمال فشار بیش از حد برای چرخاندن فرمان، تصادف و سوانح رانندگی، ایجاد پوسیدگی، هرز و لق شدن و بسیاری موارد دیگر می توانند موجب خرابی یا معیوب شدن این قطعه شوند و شما مجبور خواهید بود آن را هر چه سریع تر تعویض کنید. چرا که توجه نکردن به این علائم می تواند خسارت های جبران ناپذیری را ایجاد کند زیرا شکستن سیبک باعث عدم امکان کنترل فرمان خودرو خواهد شد.
سروصدا و جیرجیر کردن از زیر ماشین
با فرسودگی سیبک خودرو ، اولین علامتی که احتمالاً قابل درک می باشد صداهای غیرمعمول جلوبندی است.
صدای جیرجیر نشان می دهد که سیبک خودرو شما به بالا رفته است . آنها توسط یک محفظه لاستیکی پر از گریس در برابر خاک ، گرد و غبار محافظت می شوند . اما اگر آن محفظه پاره شده یا آسیب ببیند ، شن و ماسه می تواند به سیبک وارد شود و باعث جمع شدن آن شود.
صدای دیگری که برای متوجه شدن آن باید به دقت گوش دهید ، صدای کلیک ، چنگ زدن یا بلند شدن است. اگر سیبک در داخل محفظه خود فرسوده شود ، ممکن است به بالا و پایین تکان بخورد. همانطور که از روی دست اندازها عبور می کنید ، حرکت توپ در داخل محفظه آن صدایی ایجاد می کند ، که نشان می دهد زمان تعویض سیبک است.
لرزش و تکان خوردن
همانطور که سیبک خودرو شما بیشتر فرسوده می شود ، نه تنها صداهای ناخوشایند ایجاد می کند ، بلکه می تواند باعث لرزش خودرو هنگام رانندگی شود.
شل شدن اتصالات این قطعه باعث می شود هنگام رانندگی دچار لرزش شود و ارتعاشات را به داخل شاسی و فرمان بفرستد. این لرزش می تواند منجر به یک رانندگی ناراحت کننده و خسته کننده شود. مخصوصاً وقتی همراه با علامت بعدی ظاهر شود.
سرگردانی خودرو
سیستم فرمان و سیستم تعلیق اتومبیل شما به گونه ای طراحی شده است که خودرو می تواند کاملاً مستقیم و بدون هیچ تلاشی از جانب راننده در مسیر مستقیم حرکت کند.
این سیستم حتی به گونه ای ساخته شده است که پس از اتمام چرخش ، می توانید فرمان را رها کرده و خودرو به طور طبیعی به سمت جلو حرکت کند.
فرسودگی ، عدم انطباق قطعات و یا فقط خراب شدن قطعات در سیستم های فرمان یا سیستم تعلیق ، می تواند باعث سرگردانی فرمان شما شود. اتومبیل دارای سیبک خراب ، برای حرکت مستقیم به تلاش بیشتری نیاز دارد.
این نه تنها می تواند رانندگی شما را دشوارتر کند ، بلکه می تواند خطرناک نیز باشد.
پوشش بد تایرها
یکی دیگر از نشانه های فرسوده شدن سیبک ها ، ساییدگی بیش از حد لاستیک است. در حقیقت ، اگر مشکلی در فرمان یا تراز اتومبیل و یا سیبک خراب ، داشته باشید لاستیک های شما زودتر فرسوده می شوند.
دلیل آن این است که یک خودرو خراب که فاقد تراز صحیح تایر هاست ، باعث فشار بیشتر بر روی یک یا چند لاستیک می شود. به عنوان مثال ، اگر ماشین شما به سمت راست بکشد ، می بینید که لاستیک های سمت راست با سرعت بیشتری فرسوده می شوند.
در صورت عدم رسیدگی ، شاید مجبور شوید زودتر لاستیک های جدید بخرید!
خطرات رانندگی با سیبک خراب چیست؟
خرابی سیبک خودرو مشکلی نیست که نادیده گرفته شود. اگر سایش شدید شود ، ممکن است دسته سیبک از محفظه جدا شود و در نتیجه فوراً کنترل خودرو شما از بین می رود که ممکن است همه چیز را در معرض خطر قرار دهد.
اگر به خرابی این قطعه مشکوک هستید ، باید وسیله نقلیه خود را به یک مکانیک حرفه ای که تجربه تعمیرات جلوبندی خودرو را دارد ، بسپارید.
چگونه سیبک خراب را تعویض کنیم ؟
ابزار مورد نیاز :
- انبردست
- آچار یکسر 12 و 17 و 19
- آچار چرخ
- چکش
- جک
- ابتدا خودرو را بر سطح صاف پارک نمایید
- پیچ های چرخ را شل کنید
- جک زده و خرک کنید . محل جک زیر شاسی باشد
- چرخ را باز کرده و سپس مهره سیبک را با آچار 17 یا 19 باز کنید
- با یکسر 17 مهره پشت سیبک را شل کنید
- با چکش زدن از قسمت کناری محلی که سیبک رد شده است ، سیبک را آزاد کنید
- سیبک را باز کرده و سیبک نو را ببندید
معرفی ساختار سیبک خودرو
برای ایجاد یک حرکت نرم و روان، همچنین وجود یک عملکرد درست و منظم در خودرو باید از قطعات مختلفی کمک بگیرید. برای رسیدن به این هدف از سیستم تعلیق و فنربندی خودرو استفاده می کنند. فرمان پذیری صحیح و مناسب یا هندلیبگ خودرو از مهمترین فاکتورهای هر خودرویی است که هنگام خرید آن می تواند بسیار مهم و حائز اهمیت باشد. این سیستم از سیبک ها، فنرها و کمک فنرها و … تشکیل می شود. کاربرد اصلی این سیستم متصل کردن بدنه به چرخ ها و کنترل ارتباط بین مسیر و خودرو است. سیستم تعلیق خودرو کاربردهای دیگری مانند هدایت خودرو، کنترل شتاب خودرو و ترمز و توقف خودرو نقش مهمی بر عهده دارد.
سیبک خودرو یا همان سیبک فرمان به قطعات کروی شکل گفته می شود که در سیستم فرمان وظیفه هدایت خودرو را بر عهده دارد. این قطعه از خودرو نقش بسزایی در تسهیل حرکت خودرو دارند. در واقع، سیبک های خودروامکان حرکت دورانی و چرخشی در هنگام نیاز استاین قطعه موجب حرکت دو قطعه از خودرو با اصطحکاک بسیار پایین را فراهم می کند. سیبک فرمان در اثر نیروهای کششی و فشاری فعالیت می کند به این صورت که هنگام قرارگیری در بالای طبق پایینی و همچنین زیر محور چرخ، با تاثیرپذیری از نیروهای کششی فعالیت می کند. در این حالت محور چرخ به سمت بالا و طبق به سمت پایین قرار دارد که موجب کشیده شدن سیبک می شود. اما هنگام قرارگیری در زیر طبق بالایی و همچنین روی محور چرخ، با تاثیرپذیری از نیروهای فشاری فعالیت می کند چرا که محور با استفاده از چرخ به سمت بالا و طبق به وسیله کشش به سمت پایین کشیده می شود. از مهم ترین فاکتورهای تاثیرگزار در لرزش فرمان می توان به خرابی و یا معیوب بودن سیبک فرمان اشاره کرد. به طور کلی می توان سیبک را به این شکل معنی کرد که برای ایجاد حرکت های کنترل شده در چند محور مختلف استفاده می شود.
استفاده از این قطعه و همچنین بازوهای کنترلی، می تواند حرکت در هر سه محور مختصاتی را امکان پذیر کند. در پی آن نیز هدایت و فرمان دهی به جلو و کنترل سیستم تعلیق برای رفع حرکت های ناخواسته مانند عبور از یک دست انداز را ممکن می کند
آسیب دیدگی در سیبک فرمان می تواند بر روی افزایش فرسودگی سایر قطعات سیستم فرمان، بروز خرابی در لاستیک های جلو، عدم امکان کنترل فرمان پذیری خودرو، سفت یا لق شدن فرمان و در اصطلاح خلاصی بیش از حد و عدم بازگشت فرمان به وضعیت مستقیم پس از چرخش نیز تاثیرگزار باشد. به همین علت توصیه می کنیم که پیش از بروز آسیب به این قطعه از خودرو و بروز مشکلات جدی تر، سریعا به فکر تعمیر و عیب یابی آن باشید.
نظر بدهید